skip to Main Content

Senka Marić dobitnica književne nagrade “Meša Selimović”

U Narodnom pozorištu Tuzla, u subotu, 7.9.2019. godine,  upriličena je ceremonija dodjele Nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Odluku o najboljem romanu donijeli su Mile Stojić, predsjednik, te Faruk Šehić, Andrej Nikolaidis, Robert Perišić i Vladimir Arsenić, članovi žirija. Nagrada “Meša Selimović” za najbolji roman dodijeljena je Senki Marić za roman “Kintsugi tijela”. Senka Marić rođena 1972. u Mostaru, ona je spisateljica, pjesnikinja, esejistica i književna prevoditeljica. Objavila je zbirke poezije Odavde do nigdje, To su samo riječi i Do smrti naredne. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, između kojih se ističu evropska nagrada Vitez/škinja poezije 2013, te prva nagrada Zija Dizdarević 2000. godine.

“Sama nagrada koja nosi ime Meše Selimovića je izuzetno vrijedna, i zbog samog Meše i svega onoga što on nosi i obilježava kroz vrijeme. Meša za mene je uvijek intimno bio jedan od najvažnijih pisaca, pisaca uz kojeg sam se zaljubljivala doslovno u smislu teksta. Nagrada je regionalna i promoviše sve one vrijednosti za koje ja mislim da su zaista važne ne samo u mom književnom radu, ne samo u smislu pisanja već i u smislu svih drugih aktivnosti kojima se ja bavim u svom književnom polju, a to je povezivanje, dijalog, razumijevanje. Mislim da Tuzla kao grad upravo promoviše te vrijednosti, a ovi susreti to stavljaju to u prvi plan” kazala je pobjednica 9. Književnih susreta Cum grano salis.

“Svakoga ljeta, već punih devetnaest godina, mi otvaramo i nikada ne zatvaramo Književne susrete. Dakle 2001. godine osnovali smo ove regionalne književne susrete, iste godine ustanovili Nagradu “Meša Selimović”. Kada smo se već na ovome svijetu zatekli, želimo ga mijenjati, pobijediti paradigmu mržnje, sukobljavanja i beskonačnih trvenja, za paradigmu međusobnog poštovanja, druženja, dobrih vibracija. Možda vam se činimo preambicioznim ali sve ove godine trudimo se stvoriti metodu rješavanja konflikta među razlikama, a da osnova te metode ne bude nepovjerenje, nego povjerenje, ne bude mržnja, nego ljubav”, u svom obraćanju kazao je gradonačelnik Imamović i pobjednici Književnih susreta Senki Marić uručio nagradu.

U umjetničkom dijelu programa nastupio je hor Pontanima sa gostujućim horom choRinteRkultuR  iz Švicarske, izvedbom Male simfonije religija i kultura.

Back To Top