skip to Main Content

Bolji uslovi učenicima i nastavnicima u OŠ “Kalesija”

Osnovna škola “Kalesija” je centralna škola koju pohađa oko 700 učenika među kojima je i značajan broj djece iz porodica sa statusom raseljenih osoba, uglavnom iz Srednjeg Podrinja. Škola je stradala tokom rata i djelomično je obnovljena, prostorije koje koriste osnovci nisu obnavljane već duži niz godina i potpuno su neadekvatne.

Dotrajala stolarija, loša izolacija, izuzetno neuslovni mokri čvorovi, od čega jedan za invalidnu djecu, upotpunosti su sanirani i zamijenjeni novim. 

Sredstva za rekonstrukciju i opremanje škole obezbijedilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a resorni ministar Edin Ramić danas je posjetio ovu školu, učenike i nastavno osoblje gdje je izvršena primopredaja radova pred početak drugog polugodišta školske godine.

“U ovoj školi se na svakom ćošku primijeti potreba za obnovom i rekonstrukcijom objekta. Posebno se ističe neuslovnost prostorija u kojima borave osnovci, koje su dijelom obnavljali roditelji učenika vlastitim sredstvima i radom. Ponudili smo pomoć nakon sto su roditelji ukazali na posebno izražen problem mokrih čvorova . U komunikaciji sa menadžmentom škole i u skladu sa stvarnim potrebama izvršena je rekonstrukcija dijela škole, dotrajali namještaj i oprema su zamijenjeni novim i stvoreni su uslovi za puno bolji ambijent za rad, učenje i razvijanje dječije mašte. Posebno smo sretni zbog toga”, istakao je Ramić

Rukovodstvu škole i nastavnom osoblju je olakšan rad u realizaciji nastavnih aktivnosti.

“Kroz kontinuiranu podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i ministra Ramića naša škola postaje uslovnija i adekvatnija za nesmetan rad i zapažene rezultate koje postižemo kroz nastavne i vannastavne aktivnosti. Podrška je konkretna i mijenja izgled škole. Ovo je ujedno najznačajnija pojedinačna podrška u proteklih 10 godina. Svi smo zahvalni na tome”, istakao je Fahrudin Hamzić, direktor škole

Ministar Ramić najavio je podršku Vlade FBiH kroz dodatnih 50 hiljada KM za zamjenu dotrajalog krova na ovoj školi koja je ujedno najbrojnija u općini Kalesija.

 

[ngg src=”galleries” display=”basic_thumbnail” show_slideshow_link=”0”] 

 

 

 

Back To Top