skip to Main Content

HDZ Soli: Reakcija na izjave iz SD BiH

Istup predsjednika novoformiranih Socijaldemokrata Envera Bijedića još jedan je pokušaj manipulacije i stavljanja „zvona“ oko vrata Hrvatima koji žive kako on to kaže izvan zapadne
Hercegovine. Dugogodišnji političar Bijedić koji je nakon vrlo glasnog zagovaranja politike SDP-a s gnušanjem istu odbacio i zapravo priznao da je to pogrešan smjer trebao bi pročitati presude međunarodnih i domaćih sudova koje ukazuju na manjkavost i potrebu izmjena Izbornog zakona. HDZ BiH zagovara da se konačno nakon svih manjkavosti koje su uočene mora pristupiti izmjenama zakona. Koncept izmjena i sadržaj istoga treba i mora biti usuglašen unutar političkih stranaka koje trenutačno čine parlamentarnu većinu. Razumijemo nestrpljenje koje vlada unutar Socijademokrata oko formiranja Vlade FBiH jer se vjerojatno vide na određenim pozicijama koje su im obećane, ali HDZ BIH neće pristati na koncept kojeg su Socijademokrati zajedno sa svojim partnerima ponudili u Tuzlanskoj županiji pod plaštom „građanskog“.

Formiranje neustavne i protuzakonite Vlade TŽ bez ijednog ministra iz reda hrvatskog naroda daje jasne smjernice na koji način bi funkcionirao koncept u kojem ne bi postojali zaštitni mehanizmi. Pored toga niz je Ministarstava i županijskih institucija u kojima nema niti jednog uposlenog Hrvata. Vrijeđa odnos vladajućih struktura da unutar 25 tisuća Hrvata nema profila koji bi zadovoljio tražene uvjete i to je jedan od ključnih razloga odlaska Hrvata i drugih naroda s prostora Tuzlanske županije. Zašto su u Ministarstvu branitelja TŽ izbačene s popisa svečanosti od značaja, a koji su vezani za branitelje koji su bili u postrojbama HVO. Ti branitelji su časno branili prostor na kojem danas slobodno živimo. Postavlja se pitanje je li to koncept na koji treba pristati u kojem će netko samo zato što je većina marginalizirat i oduzimati ustavom zajamčena prava drugome.

Zbog toga je licemjerno da novoformirani Socijaldemokrati, a zapravo iste političke figure navodno štite narode i žele uvesti određene geografske podjele. Nikakva vrsta lažnog
dušebrižništva nam nije potrebna, a naročito svojevrsno lažno „razumijevanje“ i vrlo prozirno predizborno zalagnje za Hrvate. HDZ BiH zagovara drugačiji koncept i to se pokazuje konkretnim djelima. Kod imenovanja dužnosnika na višim razinama vlasti uvijek se vodi idejom da svaki od prostora BiH budu zastupljen u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti uz obvezno poštivanje stručnosti i drugih potrebnih preduvjeta. U tom duhu su i Hrvati iz Tuzlanske županije uvijek imali mjesto unutar struktura, ali i kroz različite druge vidove se podupiralo projekte od interesa za stanovništvo. Treba podsjetiti da je HDZ BiH na višim razinama podržao vrlo značajne projekte i za Županijski odbor Soli Tuzlansku županiju, a jedan od njih je svakako rješavanje problema redukcije vode u Tuzli, izgradnja niza komunalnih i infrastrukturnih projekata i bio istinski zagovornik jedankog razvoja svakog dijela BiH.

Zato još jednom pozivamo čelnike Socijaldemokrata da odustanu od prljavog i zlonamjernog poturanja priče kako se vrši određena geografska podjela Hrvata samo zato što im se žuri da uđu u Vladu FBiH i to s kapacitetom kojeg su ostavrili kroz drugi politički subjekt.

Županijski odbor HDZ BiH Soli

Back To Top