skip to Main Content

BOSEPO: Učenici iz Tuzle osvojili prvo mjesto (Video)

Šesta naučna olimpijada projekata za učenike osnovnih i srednjih škola (BOSEPO), koje su članice Bosna Sema obrazovnih institucija, održana je u Sarajevu.Na olimpijadi je predstavljeno 92 projekta iz četiri kategorije: energija, okoliš, inžinjering i IT. Učestvovat je blizu 200 učenika osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća i Zenice

Na takmičenju učestvovalo je 184 učenika iz šest škola (Sarajevo koledž, Unsko-sanski koledž, Međunarodna srednja škola Sarajevo, Međunarodna srednja škola Tuzla i Međunarodna srednja škola Zenica).

“Koncept BOSEPO olimpijade je napravljen po principu svjetskih naučnih olimpijada u svijetu, u načinu ocjenjivanja, bodovanju projekata, načinu pisanja i izrade projekata, obuka mentora, priprema i podsticanje učenika.

“Učenici čiji projekti ostvare najveće razultate na BOSEPO olimpijadi dobivaju status najboljih i samim time stiču se uslovi za odlazak na velika svjetska takmičenja kao što su I-SWEEEP i GENIUS u SAD-u, MOSTRATEC u Brazilu i INEPO u Turskoj”, saopštili su iz obrazovnih institucija Bosna Sema.

Na otvaranju olimpijade prisutnim gostima, kao i učenicima, su se obratili generalni direktor Bosna Sema obrazovnih institucija gospodin Ramazan Čingil i ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić.

“Sama činjenica da se ovi učenici pripremaju skoro cijelu godinu za olimpijadu, sav taj njihov trud i ulaganje su zaista posebni, dok se u finalu takmiče samo najbolji, a nakon toga proglašeni pobjednici idu na velika svjetska takmičenja gdje predstavljaju BiH. Zbog ovog svega smatram da je BOSEPO olimpijada jedan izuzetan naučni događaj za BiH”, kazao je Mašić.

“Mi, kao Bosna Sema obrazovne institucije, posvećeni smo samo obrazovanju, te konstantno nastojimo otkriti skrivene ljepote I sposobnosti u srcima i umovima naših učenika, te im biti primjer i na svjetlo dana izvući sve one talente koji se u njima kriju”, dodao je Čingil.

Veliki uspjeh na olimpijadi ostvarili su učenici iz Tuzle koji su za film “Destiny” osvojili prvo mjesto i nastup na međunarodnim takmičenjima.

 

[huge_it_video_player id=”460”]

 

Back To Top