skip to Main Content

Mirsad Dević: Razvili smo najbrži način testiranja na korona virus

Već mjesecima svjetske kompanije i naučnici vode borbu protiv korona virusa. Također u toj borbi stvorena je utakmica ko će na tržište donijeti najbrži korona test. U toj utakmici učestvuje i kompanija Digital Diagnostics AG iz Njemačke koja na tržište planira izbaciti brzi test na korona virus sa mogućnošću otkrivanja infekcije u roku nekoliko minuta. To bi bio novi rekord.

„Prototip je u fazi izrade. Tehnologija je tu. Sada je stvar samo u razvoju hardvera”, za njemačke medije rekao je Mirsad Dević direktor Digital Diagnostics AG.

Virolog prof. Melanie Brinkmann iz Helmholtz-istraživačkog centra uključena je u razvoj testa: „S obzirom da su oskudni laboratorijski kapaciteti, hitno su nam potrebni brzi testovi pomoću kojih liječnici i medicinsko osoblje mogu testirati veliki broj ljudi na licu mjesta. Međutim, prethodni brzi testovi na papirnim trakama imaju jedan glavni nedostatak: oni otkrivaju samo antitijela, koja se, međutim, mogu otkriti samo kod virusnih infekcija tjedan dana nakon infekcije “, kaže ona.

Novi pristup ove metode je da biosenzor ne otkriva infekciju na temelju postojećih antitijela, već na temelju postojećih virusa. Moći će se koristiti za otkrivanje infekcije u ranoj fazi zaraze.

Back To Top