skip to Main Content

Radončić održao konsultacije s policijskim direktorima i komesarima BiH

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) – Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas je održao dvosatne konsultacije sa svim policijskim direktorima i komesarima u Bosni i Hercegovini.

Na videokonferenciji su učestvovali direktori Granične policije BiH, SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Službe za poslove sa strancima, direktor FUP-a i direktor MUP-a Republike Srpske, šef policije Distrikta Brčko i deset kantonalnih komesara.

Nakon održane konferencije, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić je dao videoizjavu u kojoj navodi da je, u ime Ministarstva sigurnosti BiH, čestitao na izvanrednom poslu koji su sve policije, počevši od Granične policije BiH do kantonalnih i entitetskih policija, uradile „da naša medicinska struka, pa i krizni štabovi dobiju vrijeme da se konsolidiraju, da nabave još više i bolje opreme i u svom segmentu odgovore na krizu, koja sada iz sigurnosnog prelazi u zdravstveni sektor“. 

– Konstatovali smo jednu nespornu činjenicu da je BiH, a što su primjetili i naši inozemni partneri, dobro reagirala kada je kriza u pitanju, ne samo u sigurnosnom nego i u drugim segmentima pariranja koronavirusu – naveo je Radončić. 

Po njegovim riječima, poseban akcenat današnje videokonferencije je bio kako da virus ne uđe u policijske institucije i policijske stanice i šta će se raditi ukoliko se to dogodi.

– Sada imamo situaciju da su 72 policajca u samoizolaciji. Dogovoreni su praktični scenariji kako će određeni timovi, ukoliko virus uđe među policajce, preuzeti poslove drugih i kako će se određeni objekti mijenjati alternativno. Također, naznačena je važnost da očuvamo stanje da virus nije ušao u migrantsku populaciju i migrantske centre gdje imamo više od 6.500 ljudi – kazao je Radončić.

Dodao je da, zahvaljujući Službi za poslove sa strancima, koja sjajno radi svoj posao i trijažama koje obavlja, nije dozvoljeno da se pridošli migranti iz jednog kantona u drugi, pomiješaju i da tako poraste rizik od koronavirusa.

– Na nama je, odnosno IOM-u, Službi za poslove sa strancima i drugima koji rade s migrantima, da probamo da takvo stanje i očuvamo – naveo je državni ministar sigurnosti.

Kaže da je upoznat od pojedinih, Federalnog ili drugog nivoa, da su formirani i timovi za borbu protiv cyber kriminala i unošenjem panike među stanovništvom.

– Također, napravljeni su na državnom nivou i timovi za borbu protiv farmaceutskog kriminala i tu nam pomaže i Interpol. Vjerujem da ćemo ubrzo vidjeti i naše policajce sa zaštitnim vizirama. To su nabavile policijske ustanove od naših domaćih fabrika koje su počele da proizvode ta veoma važna sredstva za  samozaštitu – istaknuo je Radončić.

Mislim da, dodao je on, u cijeloj situaciji treba napomenuti da je primjećen trend pada krivičnih djela i saobraćajnih udesa, što je normalno.

– Ovom prilikom je konstatirano da će sve policijske strukture i dalje biti maksimalno odgovorne na svom, veoma važnom, poslu, da natjeramo ljude koji ne žele da poštuju odluke kriznih štabova, da to čine i da budu  procesuirani.

Ministarstvo sigurnosti BiH će, u skladu s okvirnim Zakonom o zaštiti i spašavanju, član 11, nastaviti da u punom kapacitetu koordinira sve ove poslove i o tome redovno informira javnost – kazao je ministar Radončić u videoizjavi, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Back To Top