skip to Main Content

Sretna šapa: Prestanite ubijati napuštene životinje

Posljednjih dana, i pored pojašnjenja veterinarskih stručnjaka ali i ostalih u lancu koji se bore protiv pandemije Covid 19, mnogobrojni volonteri iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine svjedoci su masovnog ubijanja pasa, pod izgovorom epidemiološke situacije u BiH.

Još jednom želimo potcrtati da životinje ne prenose virus Corona te da ne postoji ni najmanji razlog niti opravdanje za ovakve i slične, možemo ih slobodno nazvati, monstruozne metode i, istovremeno, kršenja zakonskih odredbi i prava životinja.

Potresne slike ubijenih pasa koje dolaze sa terena, posljednji primjer je Bihać, ali i drugih BH gradova, još jednom su pokazali elementarno neznanje i ponovno aktuelizirali problem zbrinjavanja, prevenstveno, napuštenih pasa ali i mačaka, odnosno obezbjeđivanje adekvatnih lokacija, na kojima bi se, kao u svim civiliziranim zemljama vodilo računa o napuštenim životinjama.

Istovremeno, apelujemo na sve one koji kućne ljubimce nabavljaju iz pomodarstva pa ih nakon nekoliko dana, zbog obaveza oko kućnih ljubimaca, izbacuju na ulicu, da odmah prestanu sa tom praksom i dobro razmisle prije nego što se odluče na korak da kupe ili udome životinje.

U potpunosti razumijemo strah od zaraze i opasnosi koje ona nosi, ali ne razumijemo elementarno neznanje, iako se već danima u našim ali i regionalnim i svjetskim medijima ponavlja da psi i mačke nisu ti koji prenose virus Corona.

Ovim putem obraćamo se i kriznim štabovima na svim razinama vlasti i pozivamo ih na saradnju, kako bi smo prevazišli trenutne ali i druge probleme.

Još jednom oštro osuđujemo ubijanje napuštenih životinja, o kojima svakako, volonterski brinemo, koliko smo u mogućnosti i pozivamo sve koji su u prilici da u vrijeme izolacije izdvoje dio vremena i nahrane a ne ubijaju životinje.

Više načelnika i gradonačelnika u Tuzlanskom kantonu osudilo je zlonamjerne pokušaje pojedinih medija, koji napuštene životinje koriste kako bi se politički obračunavali sa svojim neistomišljenicima i izrazili spremnost da izdvoje dio sredstava kako bi se pomoglo napuštenim životinjama pa im se, ovim putem, iskreno zahvaljujemo. Isto tako, pojedini načelnici i gradonačelnici naveli su da osuđuju nasilni vid uklanjanja uličnih pasa, jer je to nelegalan i nezakonit čin i samim tim će biti tako i tretiran.

Članovi i volonteri našeg udruženja stavljaju se na raspolaganje veterinarskim stanicama na području Tuzlanskog kantona kako bi im pomogli da zajedno prevaziđemo ove teške trenutke i za ljude ali i životinje, stoji u saopštenju udruženja za zaštitu životinja “Sretna šapa” iz Tuzle.

Back To Top