skip to Main Content

Čampara: Odluka Vlade FBiH bit će povučena

Odluka Vlade FBiH kojom je predviđena raspodjela sredstava općinama i gradovima protiv koronavirusa izazvala je negodovanje u javnosti. Odlukom je pojedinim općinama/gradovima predviđeno znatno više novca u odnosu na beoj stanovnika, a neke nisu dobile ništa.

Tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović navodi kako “BPK i Grad Goražde, imaju 23.734 stanovnika (Goražde 20.897, a ostatak 2.837), a Vladinom
raspodjelom im se dodjeljuje preko tri miliona KM. Novi Travnik ima 23.832 stanovnika, a raspodjelom će dobiti 1,2 miliona KM. Kupres ima 5.057 stanovnika, raspodjelom mu se dodjeljuje 700.000 KM. Za razliku od njih Grad Tuzla ima 110.979 nije dobio niti jednu marku. Ništa nisu dobili ni Zenica, Gradačac, Srebrenik, Kalesija, Lukavac i mnogi drugi, a mnogo je onih koji su dobili zanemarljivo malo. Mostar ima 105.797 stanovnika, a dobio je 150.000 KM, kao i Kreševo koje ima 5.273 stanovnika. Stolac ima 14.502 stanovnika, a dobio je skoro duplo više od Bihaća koji ima 56.261 stanovnika itd. Da li je moguće da Vlada Federacije u vremenu najveće krize ikada, donosi ovako nepoštene odluke? Da li je moguće da jedna vlada pravi diskriminaciju među žrtvama pandemije?”.

Krajem dana Aljoša Čampara tvrdi da će Odluka biti poništena i da je najbolje da novac ide u stabilizacijski fond.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sutra će sa početkom u 9:00 održati hitnu sjednicu, na kojoj će preispitati raniju odluku o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti – kantonima, gradovima i općinama, u svrhu borbe protiv koronavirusa.

Kako je saopćeno iz Ureda federalnog premijera, Vlada obavještava javnost da sredstva na temelju ranije odluke nisu uplaćena, te da neće biti nikakvih isplata, sve dok se Vlada ne izjasni o prijedlozima izmjene načina raspodjele navedenih sredstava.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić iznijet će na sutrašnjoj sjednici Vlade prijedlog da navedena sredstva od 21 milion KM, umjesto u kantonalne i općinske budžete, budu direktno usmjerena za nabavku medicinske i druge opreme za borbu protiv koronavirusa za najugroženija područja u FBiH.

Back To Top