skip to Main Content

U Švedskoj umire svaki jedanaesti korona pacijent

U Švedskoj je od posljedica koronavirusa umrlo više od 1.000 ljudi. U toku jednog dana broj se povećao za 114 na 1033 slučajeva.

Sumnja se da je bilo više smrtnih slučajeva, te da nisu svi slučajevi prijavljeni tokom uskršnjeg vikenda. Prema podacima švedske zdravstvene uprave broj zaraženih popeo se na 11.445. Stopa smrti u Švedskoj iznosi 9,03 posto. Jednostavnim računicom to znači da u Švedskoj umire svaka jedanaesta osoba koja je pozitivno testirana na koronavirus.

U Njemačkoj svaki 42. (2.37 posto svih zaraženih) umre, u SAD-u svaki 24. pacijent s koronom (oko četiri posto), dok u Italiji umire svaki osmi pacijent.

Švedska je do sada krenula drugačijim putem od ostalih evropskih zemalja, nije uvela teške mjere pod stanovništvo i ekonomiju.

Nema ograničenja izlaska. zabrana okupljanja odnosi se samo na grupe sa više od 50 ljudi, prije toga bili su dozvoljeni sastanci do 499 ljudi, škole i vrtići i dalje su otvoreni. restorani i kafići.

Švedski naučnici ogorčeni su i nedavno su napisali kritičko pismo vladi.

Jedan od potpisnika bio je Olle Kämpe, istraživač imunologije na prestižnom Karolinskom institutu: „Imam osjećaj da namjerno držite rizik od infekcije kako biste postigli imunitet stada. To je vrlo ciničan stav koji može ubiti stotine ili čak hiljade ljudi. ”

 

Back To Top