skip to Main Content

Nastava u Njemačkoj počinje već od 27. aprila

Kancelarka Angela Merkel (65, CDU) i šefovi vlada 16 saveznih država složili su se u srijedu “s krajnjim oprezom” na prvom ublažavanju koronskih ograničenja. Predviđeno je da školske aktivnosti započnu 4. maja, počevši od završne godine opštih i zanatskih škola, te viši razredi osnovnih škola.Predstojeći ispiti su već mogući, tako da bi završni časovi mogli odmah krenuti u školi.

Pojedine savezne države mogu odstupiti od tih propisa, npr. Bavarsku je posebno pogodila pandemija. Ovdje bi se škole tek trebale ponovo postepeno otvarati  od 11. maja.

S druge strane, u Severnoj Rajni-Vestfaliji poslednji časovi bi se trebali „vratiti u školu“ već sljedećeg ponedjeljka, izjavio je premijer Armin Laschet (59, CDU). Druge savezne države žele da njihova završna nastava započne 27. aprila, uključujući Hessen, Turingiju i Rajnu zemlju-Pfalz.U roku od dvije sedmice,

Konferencija ministara obrazovanja predstavit će koncept „kako podučavanje pod posebnim higijenskim i zaštitnim mjerama, posebno uzimajući u obzir potrebu za daljinom smanjenim Veličine grupa za učenje mogu se ponovo preuzeti u cjelini “.

Prije otvaranja škola treba poduzeti zaštitne mjere (higijenski propisi, pravila na daljinu). Novo školsko dvorište i školski autobusi također se trebaju prilagoditi novonastaloj situaciji. 

Univerziteti za sada ostaju zatvoreni, biblioteke i arhivi također se mogu ponovo otvoriti pod strogim kriterijama.

Back To Top