skip to Main Content

Ekološka akcija pošumljavanja sadnje četinara u dvorištu škole u Požarnici

Odlukom UN-a 11. decembra se obilježava Međunarodni dan planina za podizanje svijesti o važnosti planina za život. Savez eko zelenih Tuzlanskog kantona sa svojim predsjednikom , prof.dr. sc. Mehamedom Omerovićem je u povodu ovog dana uputio eko pozdrave uz ekologizam sa riječima“Svaki dan jedno drvo snabdjeva kiseonikom 4 čovjeka. Zasadi drvo i spasi me“. To je bio prvi eho i učenicima koji su se sa svojim nastavnicima i direktorom pridružili sadnji drveća u dvorištu škole u Požarnici, a to im je prva za sada akcija jer imaju u planu zasaditi mladice i u Kampusu Univerziteta u Tuzli.

Sadnjom četinara –mala šumica koju su posadili učenici OŠ Požarnica u okruženju dvorišta škole sa 100 sadnica, četinara, smrče i crnog bora , prava je mala „fabrika“ za proizvodnju kisika , a nama je kisik potreban koji će ova šumica proizvoditi, kazao je predsjednik Eko zelenih TK, prof.dr. Muhamed Omerović, te se zahvalio i direktoru škole i nastavnicima, a posebno učenicima , koji su sa voljom željeli da sadnjom nikne mala šumica koja će proizvoditi kisik, ali će biti i dom za ptice, što će obogatiti cijelo okruženje ove škole. Pored toga učenici su prisustvovali i času ekologije , koja je veoma važna u ovo vrijeme velike zagađenosti zraka, istakao je prof. Omerović.

Nastavnica ove škole Amra Musić je izjavila , da je sretna , zajedno sa učenicima koji su učestvovali u sadnji ,te obogatili našu školu. Direktor OŠ Požarnicaa Senad Osmanović je izjavio, da mu je drago, da smo posadili stanište za ptice i dobili smo i malu „šumicu“, koja će proizvoditi i kisik.

Obilježavanje dana planinske prirode podržava Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i JP Šume Tuzlanskog kantona.

Tekst: Duška Rebić

Back To Top