skip to Main Content

Sutra počinje 12. Festival sevdalinke, “Sevdalinko u srcu te nosim”!

Danas je održana press konferencija u BKC-u Tuzla povodom najznačajnije kulturne manifestacije u Bosni i Hercegovini, Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”; i 2. Festivala harmonikaša „Sevdalinko harmonikom opjevana“.

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrjedniju muzičku baštinu naših prostora. Festival će u decembru 2020. godine doživjeti svoje dvanaesto izdanje. Festival sevdalinke trajat će od 01.12. do 03.12. 2020 godine. 

Ove godine očekujemo najveći Festival do sada, sa proširenim sadržajima, javnim promocijama te velikom medijskom podrškom.
Sutra, 01. decembra od 10 sati održat će se takmičenje harmonikaša “Sevdalinko harmonikom otjepavana”. U srijedu, 02. decembra odražat će se takmičarska noć pjevača. Riječ je o autorskim kompozicijama u duhu sevdaha koje će biti propraćene nagradama za muziku, tekst i aranžman. Ono što je svojstveno kao ideje i produkt Festivala sevdalinke "Sevdalinko u srcu te nosim" jeste glavna nagrada Plaketa Safet Isović koja je zaštićena na Institutu za intelektualno vlasništvo i produkt je ovog festivala od prije nekoliko godina. U četvrtak, 03. decembra održat će se revijalna noć.
Neki od očekivanih izvođača na revijalnoj večeri su: Hanka Paldum, Snježana Đurišić, Merima Njegomir, Semir Cerić Koke, Fatmir Sulejmani, Mirza Selimović, Belma Huseinefendić, Nadina hadžiselimović, Slađana Mandić i mnogi drugi umjetnici i umjetnice iz BiH i regije.

“Nadam se da će i ove godine festival, bez obzira na sve ove nedaće koje su nas snašle, buditi veliki interes. U to sam jako sigurna. Ono što želim reći je to da je BKC zaista mjesto gdje se trebaju održavati ovakvi festivali i mi ćemo uvijek podržavati organizaciju Festivala sevdalinke Tuzlanskog kantona.Ove godine Festival sevdalinke je nešto drugačiji. Napravili smo ga u nekom drugačijem svjetlu. I svake godine imamo neke novitete, tako da to neka ostane iznenađenje za gledaoce putem RTVTK", rekla je Mirela Ibrahimović Mehanović, direkotorica BKC -a Tuzla.

Back To Top