skip to Main Content

Imamović: Svjedočimo vrhuncu napada SDA na SDP i Nermina Nikšića

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović (SDP) uputio je pismo stranačkom predsjedniku Nerminu Nikšiću povodom izborne afere koja je potresla Srebrenicu, a čiji su glavni akteri bili članovi SDP-a.
 

Imamović na početku ističe da je, sada već bivši šef lokalnog SDP-a Srebrenice, zloupotrijebio povjerenje SDP-a i učestvovao u nelegalnim i nemoralnim radnjama vezanim za izbore.“To je strašno. Jer normalan čovjek ne može shvatiti da ima ljudi koji su spremni nauditi Bošnjacima Srebrenice“, poručio je.

On je podsjetio da je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, odmah po saznanju, a to je isti dan, zakazao telefonsku sjednicu Predsjedništva, predložio da se raspusti organizacija SDP-a u Srebrenici, te da se Bego Bektić isključi iz SDP-a.

“Prijedlog predsjednika SDP-a Nermina Nikšića je jednoglasno izglasan. Istoga dana predsjednik SDP-a je saopštenjem oštro osudio ovaj nemoralni i nezakoniti čin. Jasno je da Nikšić nije znao niti mogao znati kakvim su se petljavinama bavili Bektić i drugi. Čim je saznao, on je reagovao, pa nema prostora za traganje za njegovom ‘komandnom odgovornošću’ koja se poteže kada ‘glavni’ sazna, a ne sankcioniše zabranjeno ponašanje. Šta je još mogao uraditi u granicama svoje nadležnosti? Ništa, s obzirom da su za provođenje istrage nadležni drugi zakonom određeni organi“, mišljenja je prvi čovjek Tuzle.

Imamović kaže da je očekivano da protivničke političke stranke nastoje to iskoristiti kako bi naudili SDP-u, a to je najefikasnije, ako naude predsjedniku SDP-a.

“Očekivano je i to da napadi na Nikšića idu iz medija koji su bliski
SDA-u. To je dio političke borbe koja je intenzivirana proteklim lokalnim izborima, očekivanim smjenama vlada u tri kantona, općom nervozom izazvanom širenjem epidemije korone, jasno je da se sve pjenuša i dimi u beskonačnom trvenju. Ipak, nije fer da se pritisak i napad na predsjednika SDP-a vrše u vrijeme kada se on i njegova supruga bore protiv zaraženosti koronom, što ga onemogućava da se adekvatno brani. Osim toga, ne sjećam se da je neki od predsjednika stranaka u BiH podnio ostavku zbog greške jednog od članova. Onoga ko pogriješi se isključi i gotovo“, poručio je.

Imamović smatra da u ovoj situaciji, ne bi bilo dobro i moralno, da se u taj napad uključuju članovi i pogotovo funkcioneri SDP-a.

“Treba ‘spustiti loptu, smiriti strasti, sačekati da se predsjednik vrati sa bolovanja, i početi zakazivati sjednice organa SDP-a. Koliko znam to je i planirano, nakon što se dovrši veliki posao vezan za lokalne izbore. Treba da se desi implementacija izbornih rezultata, da kandidat SDP-a Bogić Bogićević bude imenovan gradonačelnikom Sarajeva i sačekati potvrdu mandata za još osam gradonačelnika SDP-a. Novoizabranim gradonačelnicima, stari gradonačelnici SDP-a treba da pruže drugarsku, kolegijalnu i stručnu pomoć. Treba da uložimo maksimalan napor da SDP zajedno sa političkim partnerima ostvari što bolji rezultat na izborima u Mostaru. Paralelno s tim, treba formirati vlade u tri najmnogoljudnija kantona u Federaciji BiH. SDA i njihovi partneri su u panici, a mi ulazimo u unutarnje sukobe radi nečega što niko od nas nije skrivio, za što je kriv onaj koga smo već isključili“, dodao je.

Za kraj ističe da ako taj posao bude dobro obavljen, bit će to dobar korak u jačanju SDP-a uoči predstojećih općih izbora.

“Jer, jak SDP, jaka je BiH. Vjerujem da ćemo bez obzira na veliku sramotu koju nam je, ni krivim ni dužnim, nanio bivši član SDP-a iz Srebrenice, pokazati snagu i brod sa zastavom SDP-a uvesti u mirnije i sigurnije vode. U tome ćemo uspjeti samo ako budemo dobri jedni prema drugima.“

Back To Top