skip to Main Content

JU Centar za kulturu Tuzla obilježio dan rođenje slikara Ismeta Mujezinovića

Polaganjem cvijeća i odavanje počasti na bistu ispred Kuće i ateljea svjetskog umjetnika IsmetaMujezinovića JU Centar za kulturu Tuzla obilježio je 2. decembar 113 godina od rođenja velikog umjetnika.

Njegova bista je ponovo zablistala uz sjećanje na njegovu neprocjenjivu vrijednost koju je veliki slikar ostavio, poslije njegove smrti i grad Tuzla je postao prepoznatljiv u svijetu sa njegovim imenom. Iako je već 113 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića koji je rođen 2.12. 1907 godine u Tuzli, gdje je i
umro 7.januara 1984, a sahranjen 9. januara u aleji na groblju zaslužnih građana Tuzle na groblju Trnovac uz veliki broj delegacija iz cijele BiH i šire,sjećanje na njega nikada ne blijedi. Ismet Mujezinović je jedan dio svog života proveo u Sarajevu gdje je bio angažovan u razvoju kulture i likovne umjetnosti. Sudjelovao je u osnivanju lista Oslobođenja, Škole primjenjene umjetnosti, Udruženja Collegium artistikum, Bosna filma i drugih kulturnih i umjetničkih manifestacija.

Po povratku u svoj rodni grad nastavio je angažman razvoja likovne kulture i u njegovom ateljeu su se okupljali slikari i drugi kulturnjaci. Bio je jedan od osnivača lista Fronta slobode, Univerziteta u Tuzli i idejni utemeljitet Galerije koja je prerasla u Međunarodnu galeriju portreta Tuzla. Dobitnik je mnogih nagrada za slikarstvo, ali i ordenja i plaketa za doprinos u antifašitičkoj borbi u Drugom svjetskom ratu gdje bio učesnik od 1941 godine.

Ismet Mujezinović bio je član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti i redovni član Akademije i umjetnosti BiH.Završio je likovnu akademiju u Zagrebu, a potom boravi u Francuskoj i pohađa kurs historije i umjetnosti na Sorboni. Živjeo je i radio u Tuzli , a poslije njegove smrti njegova kuća i Atelje je poklonjena Gradu Tuzli na korištenje u kojem se odvijaju razne kulturne i druge manifestacije , baš onako kako je slikar želio za svog života.Njegov lik se nalazi na ulazu u veliki galerijski prostor na zidu kao da posmatra sva događanja tokom svakog događaja, uvijek su podsjećanja na velikog slikara.

Ismet Mujezinović je ostavio iza sebe nekoliko hiljada radova, 2.200 umjetničkih djela koja se nalaze uvlasništvu Međunarodne galerije portreta Tuzla i njegova djela su proglašena nacionalnim spomenicima BiH i u stalnoj su postavci Galerije. U njegovom ateljeu se nalazi i soba u kojoj su izloženi predmeti koje je slikar koristio, sofa kist i štafelaj, veliko ogledalo koje je koristi za portrete , njegov sto , ležaj i drugo. Ipak najviše prolaznike koji prolaze ulicom pored kuće Ismeta Mujezinovića,podsjeća na njega njegova bista i ograda na koju je slikar često bio naslonje u predahu odmora i posmatrao prolaznike. Ostao je i na taj način u sjećanju da živi u gradu Tuzli, po kojem je grad postao i prepoznatljiv i diljem svijeta jer je Ismet Mujezinović bio svjetski slikar.

Tekst: Duška Rebić

Back To Top