skip to Main Content

Reakcija Salkića na hapšenje zvaničnika OO SDP Srebrenica

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je, 2. decembra 2020. godine, rekao da su za svaku osudu aktivnosti na krađi identiteta građana i aktivnosti na podršci kandidatu za načelnika općine Srebrenica koji negira genocid nad Bošnjacima i veliča presuđene ratne zločince, od strane rukovodstva SDP-a Srebrenica.
Reagujući na jučerašnje hapšenje zvaničnika OO SDP Srebrenica koji su osumnjičeni za izborne prevare tokom izbornog procesa u Srebrenici.

Salkić je istakao da su slične stvari rađene širom manjeg bh.entiteta RS, te da je ključno da nadležne institucije urade dosljedno svoj posao u Srebrenici, ali i svim drugim općinama.

– Za svaku osudu su aktivnosti na krađi identiteta građana i aktivnosti na podršci kandidatu za načelnika općine Srebrenica koji negira genocid nad Bošnjacima i veliča presuđene ratne zločince, od strane rukovodstva SDP-a Srebrenica. Potpuno je jasno da su oni imali podršku viših organa stranke, jer se vrh SDP-a distancirao od podrške jedinstvenom kandidatu probosanskih stranaka za načelnika općine Srebrenica. SDP je kao i neke druge stranke nezavisne liste i u drugim podrinjskim općinama radio na preregistraciji Bošnjaka da glasaju putem pošte iz Srbije i radio je za kandidate za načelnike općina koji također negiraju genocid nad Bošnjacima i veličaju presuđene ratne zločince.

Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine su iz izbora u izbore izloženi različitim uticajima i zloupotrebama od strane određenih grupacija. Za njih se glasa, njih se registruje i njih se predstavlja na različite načine od različitih grupa i pojedinaca. Za protekle lokalne izbore širom entiteta RS od oko 11.000 registrovanih Bošnjaka da glasaju poštom njih oko 1.500 registrovano je da glasaju putem pošte iz Srbije, a većini je ukraden identitet na različite načine .

To su radile dobro organizovane grupe u kojima su Srbi i Bošnjaci interesno povezani. Srebrenica je primjer koji nas Bošnjake najviše boli, ali to je rađeno i u Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini, Tesliću i svim drugim općinama sa manjim ili većim intenzitetom. Ovdje je ključno da nadležne institucije urade dosljedno svoj posao. Ne samo u Srebrenici već i u svim drugim općinama Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Bijeljini, Tesliću … Ako se želi krađe identiteta građana spriječiti u budućnosti onda se ove istražne i druge radnje ne bi smjele završiti samo na Srebrenici. Tokom registracije i tokom glasanja putem pošte teško je kompromitiran ovaj način glasanja naših građana. Zbog neregularnih prijava dolazilo je do vještačkog opterećenja i zagušenja postupka registracije gdje su stvarni glasači ostali bez mogućnosti registracije, a u procesu glasanja su ostajali bez blagovremenog dostavljanja glasačkog materijala.

Back To Top