SDBiH: Saopštenje za javnost

SDBiH: Saopštenje Za Javnost

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS), Pokreta demokratske akcije (PDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) prikupili su potpise za smjenu aktuelne Vlade. Time će u Tuzlanskom kantonu pokušati formirati nova vlast unatoč ranijim obećanjima Naše
stranke i SDP-a da neće ulaziti u vlast sa PDA Mirsada Kukića, čime su očito obmanuti građani Tuzlanskog kantona.

“Naš stav je već odavno poznat. Mi smo opozicija. Mi bismo podržali smjenu Vlade, ali ne bismo učestvovali u Vladi. To je naš stav, ali to ne znači da ne bismo kritikovali tu Vladu koja bi bila formirana. Mi ne bismo išli sa PDA” – izjavio je ranije Bešlagić.

Jasmin Imamović koji je prema njegovim riječima zastupnik građana Tuzle, poslije Opštih izbora izjavio je da bi svaki dogovor njegovog SDP-a sa nacionalistima značio kršenje obećanja datih građanima pred izbore. “Građani Tuzle ne žele ni PDA ni SDA." – izjavio je u intervjuu za Oslobođenje.

Šta se promijenilo?

SDP je zajedno sa SDA i SBiH dogovorio principe zajedničkog djelovanja, te modalitete uspostave funkcionalne skupštinske većine u Distriktu Brčko.
U Doboju je SDP potpisao sporazum sa SNSD-om Milorada Dodika, kojim bi za glasove gradonačelniku dobli učešće u vlasti. Aktivnosti na krađi identiteta građana i aktivnosti na podršci kandidatu za načelnika općine Srebrenica koji negira genocid nad Bošnjacima i veliča presuđene ratne zločince, od strane rukovodstva SDP-a Srebrenica, zarad ličnih interesa, još jedan je pokazatelj odnosa funkcionera SDP-a prema svojim članovima, ali i prema građanima BiH. Ovo nije jedini slučaj koji je zabilježen u Podrinju. Naime, pozivajući se na odredbe Krivičnog zakona BiH, Transparency International podnio je krivične prijave u kojima se i predsjednik OO SDP Bratunac sumnjiči za izborne prevare. Tako je Adil Osmanović (Taran) prikupljao lične podatke građana bošnjačke nacionalnosti koji žive u Bratuncu i izvan BiH te ih prosljeđivao Srđanu Rankiću i drugima radi registracjie za glasanje poštom iz Srbije.

Prema analizama urađenim na temelju izbornih rezultata u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, posve je jasno da probosanske snage mogu ostvariti većinu u Mostaru, ali pod uslovom da izađu što jedinstvenije i da ne rasipaju glasove. Međutim, u Mostaru Dragan Čović zadovoljno trlja ruke, jer će mu Nikšić i Kojović rasipanje glasova pokoniti pobjedu.

Toliko o principijelnosti SDP-a i Naše stranke.