skip to Main Content

U Odžaku se gradi 20 stanova za socijalno ugrožene porodice

Regionalnim stambenim programom planirano je zbrinjavanje oko 27.000 porodica u četiri države regije, dok će u Bosni i Hercegovini biti trajno zbrinuto oko 5.400 porodica.
 
 
Na području Posavskog kantona, planirana je izgradnja tri višestambena objekta u općinama Domaljevac – Šamac, Orašje i Odžak. Planirana je izgradnja ukupno 54 stambene jedinice, procijenjene vrijednosti preko 2,6 miliona KM.
 
U općini Odžak danas je ozvaničen početak izgradnje višestambenog objekta sa 20 stambenih jedinica. 
 
 
Implementator projekta na području Federacije BiH je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Svečanosti polaganja kamena temeljca pored predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Županije posavske, načelnice općine Odžak Nade Ćulap, prisustvovao je i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.
 
“Realiziramo jedan od najznačajnijih projekata za BiH u provedbi Aneksa 7. Europska unija sa donatorima izdvojila je značajna sredstva za ovu namjenu. U nekim općinama i gradovima smo predali objekte na korištenje. Ovdje u Odžaku započinjemo izgradnju jednog funkcionalnog objekta. Završetkom objekata mijenjamo izgled mjesta jer poklanjamo lokalnim zajednicama najkvalitetnije stambene zgrade koje su namijenjene najugroženijim porodicama koje nemaju kriv nad glavom” – istakao je ministar Ramić
 
Vlastita kontribucija lokalne zajednice je važna za ovaj projekat.
 
 
“Moramo pohvaliti rukovodstvo općine na ažurnosti u izdavanju svih potrebnih dozvola, priključaka na komunalnu infrastrukturu i dodjeli zemljišta. Zajedničkim naporima i sinergijom želimo doći do konačnog cilja i osigurati što više porodica u stambenom zbrinjavanju, pogotovo porodica koje se žele vratiti u svoja mjesta prijeratnog življenja” – zaključuje Ramić.
Back To Top