skip to Main Content

Uspješna radna posjeta delegacije Vlade TK Gradu Tuzli

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Kadrijom Hodžićem, boravila je danas u radnoj posjeti Gradu Tuzla. Inače ovo je prva službena posjeta delegacije kantonalne Vlade Gradskoj upravi Grada Tuzle nakon dugo vremena, a obje strane izrazile su zadovoljstvo današnjim susretom. Vlada TK je odlučna u sprovođenju politike ravnomjernog razvoja Tuzlanskog kantona i percepcije razvojnih potencijala po svim općinama i gradovima, rekao je danas premijer Hodžić.

„Mi smo danas to započeli razgovorom s predstavnicima Grada Tuzle, a nastavit ćemo i sa ostalim lokalnim sredinama. Gradonačelnik Imamović je odlučan da razvijamo zajedničku suradnju, jer potrebni su nam projekti koji će jačati prihodovne strane, zbog izazvane krize. Po principu sistema lakoće poslovanja, odlučili smo se za koncept lakoće saradnje, kako općina sa kantonom, tako i gradova i općina međusobno”, istaknuo je premijer Hodžić ističući da je danas bilo govora i o
konkretnim projektima koji imaju podršku i međunarodnih organizacija poput USAID-a i UNDP-a.

„U razvoju Tuzlanskog kantona nema političkih podjela i stranaka, imaju samo interesi građana Tuzlanskog kantona. Mi smo danas započeli sa takvom namjerom“, riječi su premijera Hodžića.

Tokom sastanka gradonačelnik je prezentirao desetak projekata iz raznih oblasti, a koji bi mogli biti realizirani u narednom periodu.

Kada su u pitanju konkretni projekti, danas je posebna pažnja posvećena oblasti zelenog plana TK, dekarbonizacije, smanjenja utjecaja ugljika, projektima koji podrazumijevaju rekonstrukciju i izgradnju javnih objekata, promjeni zakonskih akata koji trenutno omogućavaju neravnomjernost razvoja, a u smjeru zakonskog propisivanja sistemskih rješenja i smanjivanja ljudskog utjecaja na iznose sredstava koji se odobravaju određenim lokalnim zajednicama.

„Radimo na ravnomjernosti razvoja i pravednosti raspodjela, a to podrazumijeva da odliv i priliv iz pojedinih sredina budu pravedni“, zaključio je premijer Hodžić.

Gradonačelnik Imamović je danas poručio je da snažno podržava premijera Hodžića.

„Prvi puta imamo premijera TK, koji je Tuzlak. Ja i sve službe i javna preduzeća smo raspoloženi za potpunu sinergiju saradnje. Nama samo treba ravnopravnost Tuzle sa drugim gradovima i općinama, a pristajemo da ona bude korigovana za princip solidarnosti. Bili smo veoma diskriminirani“, poručio je Imamović, ocijenivši da je u današnjem razgovoru bilo mnogo razumijevanja.

„Tuzla, na primjer u prikupljanju sredstava vodnih naknada učestvuje sa oko 50% od ukupno prikupljenog iznosa, a ne dobijemo ni blizu toliko. Sada smo izašli sa jednom inicijativom da se spriječi svojevoljna arbitraža. Po tom Zakonu bi se oko 80% sredstava vraćalo svakom gradu i općini, ako to bude tako, mi smo onda ostvarili ravnopravnost korigovanu za element solidarnosti. Razgovarali smo i o Zakonu o sportu i povećanju izdvajanja za oblast sporta. Razgovarali smo i o poduzetništvu i privredi, nastavku podrške u oblasti poljoprivrede, kazao je gradonačelnik Imamović.

Osim navedenog danas je razgovarano i o Prostornom planu TK, potrebi proširenja deponije Desetine, utvrđivanja rekreacione zone u Divkovićima i jezeru Šićki Brod, ali i prenamjeni poljoprivrednog i šumskog zemljišta.

„Govorili smo o proširenju granica obuhvata građevinskog zemljišta u Tuzli. Vjerovali ili ne, Tuzla u odnosu na svoju površinu ima procentualno manje građevinskog zemljišta nego ijedna druga općina. Mi želimo da imamo daleko širi obuhvat građevinskog zemljišta, jer jedini izlaz iz ove krize su investicije, a investicija nema u pretvorbama poljoprivrednog zemljišta koje defakto nije poljoprivredno“, obrazložio je gradonačelnik Imamović.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin je kazao da je jedan od glavnih prioriteta smanjenje aerozagađenja kroz povećanje mjere energetske efikasnosti.

„Pored raspoloživih sredstava tražit ćemo dodatna sredstva. Razmotrit ćemo i mogućnost uzimanje kredita koje ćemo moći vraćati iz sredstava koje se dobivaju na ime odštete zbog aerozagađenja. Također, prioritet jeste i čišćenje, iznošenje taloga, iz jezera Modrac. Top tema je i Prostorni plan TK. Treba da ucrtamo u karte zaobilaznicu brze ceste Tuzla-Brčko i zaobilaznicu Šićki Brod-Đurđevik. Top tema je i uklanjanje opasnog otpada iz industrijske zone koja nam predstavlja rak ranu s kojom se teško nosimo“, izjavio je danas ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin.

Današnji sastanak obje strane su ocijenile izuzetno uspješnim i dobrom inicijativom za nastavak i unaprjeđenje međusobnih odnosa. U radnoj posjeti Gradu Tuzli, uz premijera Kadriju Hodžića, bili su ministar privrede Mevludin Hodžić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vahidin Smajlović, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin, ministar finansija Vedran Lakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić i savjetnik premijera Miralem Nuhanović.

Back To Top