skip to Main Content

Delegacija Koordinacije boraca TK u posjeti teško nastradalom Seadu Gašiju iz Srebrenika

Demobilisani borac i ratni vojni invalid Sead Gaši iz Srebrenika nakon što je prije nekoliko dana radio na jednoj kući kako bi zaradio dnevnicu za svoju porodicu, od čega inače i živi, pao je sa velike visine i pri tome teško povrijedio kičmu i niz drugih organa uslijed čega je ostao nepokretan sa dijagnozom
paraplegije.

Saznavši za ovaj slučaj delegacija Koordinacije boračkih organizacija Tuzlanskog kantona koju su činili Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida, zatim Edin Hadžimuhamedović, predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja, predsjednik Unije veterana JOB TK, Sulejman Ibrahimović, te pomoćnik ministra za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Danis Gojačić, posjetili su danas Koordinaciju boračkih organizacija Općine Srebrenik sa kojima su održali zajednički sastanak s ciljem unapređenja saradnje na poboljšanju uslova života boračke populacije a zatim su svi zajedno posjetili nedavno teško nastradalog Seada Gašija koji je imao tešku nezgodu i koji treba pomoć svojih saboraca ali i nadležnih institucija.

„Ovdje smo svi zajedno samo sa jednim ciljem a to je da iskažemo našem saborcu Gašiju da u ovim teškim trenucima nije sam i da želimo pomoći u svakom smislu. Pred nama je put na kojem moramo riješiti njegove probleme koje trenutno ima. Ne smijemo dozvoliti da nema njegu, lijekove koji mu trebaju, terapije i sve ono što je vezano za egzistenciju njega i njegove porodice.Nismo ni danas došli praznih ruku i nećemo ni ubuduće. On je jednostavno zaslužio da ga pomognemo svi zajedno i mi njegovi saborci i sistem jer on je i ranjavan i borio se za sistem u kojem će ljudi imati pravo na život dostojan čovjeka i evo već danas smo svi zajedno već našli neka rješenja za daljnje liječenje i egzistencijalne potrebe a pozivam danas i sve ljude koji imaju da od svog imetka nešto ostave i
udijele i našem Seadu Gašiju“- kazao je između ostalog Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK i inicijator ove posjete.

„Radio sam na kući za dnevnicu kao i većinu svog života i dok su drugi kupili alat i završavali posao za taj dan ostao sam da zakujem još jedan ekser ali nisam uspio. Daska na kojoj sam stajao je pukla i pao sam sa velike visine. Trenutno sam nepokretan i doktori su mi rekli da će tako i ostati. Moja supruga i ja smo živjeli od mojih dnevnica koje zaradim a sada nema ni to. Šta mogu, život je tako htio i sad mi predstoji borba za zdravlje i za život. Kada sam ranjen u oslobodilačkom ratu 1992. godine na Smolući bio sam u bolnici tek nekoliko dana, pobjegao kući a nakon toga par dana kasnije se vratio u jedinicu sa kojom sam proveo cijeli rat. Danas mi se desilo ovo što se desilo i na svoje noge kažu više neću moći ali obradovao sam se danas evo kada sam vidio sve ove ljude koji su mi došli u posjetu i vjerujem da će pomoći koliko mogu da ostatak života provedem u stanju da nisam nikome teret i vjerujem da me narod moj Bosanski neće ostaviti samog jer nisam ni ja njih“-kazao je iz svoje postelje teško nastradali Sead Gaši.

„Prikupljamo evo užurbano svu medicinsku dokumentaciju Seada Gašija i kao ministarstvo ćemo učiniti sve da dobije sve zakonom predviđene olakšice ovih dana a vidim da njegovi saborci također ne sjede skrštenih ruku što me posebno raduje“- kazao je pomoćnik ministra za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Danis Gojačić.

Kako se radi o porodici koja je i prije ove nezgode živjela skromno i od poslova na dnevnicu pozivaju sve privrednike i humanitarce koji žele pomoći da to učine, jer kako su naglasili Sead Gaši je njima pomogao devedesetih kada se branila domovina pa su i oni koji imaju na svojevrsnom ispitu.

Back To Top